Синдикатите от Националната конфедерация на труда (Синдикат на българските медицински специалисти, Синдикален съюз АХА „Неохим“  Димитровград, Автономна работническа конфедерация) категорично се противопоставят на въвеждането на еврото като национална валута в Република България.

Свидетели сме как политическият „елит“, финансовият сектор и обвързаните с европейските структури неправителствени организации правят всичко възможно тази съдбоносна за страната ни реформа да бъде извършена максимално бързо, с минимален обществен дебат и въпреки опасенията на огромното мнозинство от хората.

Този курс на възможно най-скорошно присъединяване към Еврозоната се преследва въпреки рекордната инфлация и катастрофалните макроикономически показатели в страната и света. Очевидно е, че в настоящите условия България не изпълнява дори формалните критерии за присъединяването към Еврозоната, а също така е много далеч от изграждането на икономика, която да я направи равнопоставен неин член.

В прибързаните мерки на нашите политици прозират чисто политическите мотиви в угода на бюрократичните брюкселски елити и обвързаните с тях финансови, медийни и фондационни структури на родна земя. Единствено последните ще бъдат облагодетелствани от готвената смяна на валутата, докато потърпевши ще бъдат мнозинството от българския народ.

Ако се присъедини към Еврозоната преди да е изградила конкуретноспособна икономика, България рискува да повтори опита на страни като Гърция – държава, която бе натикана в дългова спирала, а след това шантажирана от брюкселските структури, нехаещи за волята на гръцкия народ. В резултат на всичко това, под външен натиск бяха орязани социални придобивки на трудещите се, градени с поколения.

Липсата на адекватно законодателство против спекулата в нашата страна пък гарантира, че при евентуално приемане на еврото, ще повторим опита на Хърватия, където още в първите дни на използване на еврото бяха зафиксирани рекордни нива на инфлация. На фона на сегашните инфлационни тенденции, това ще е катастрофално за българите, чиято покупателна способност и без това е значително по-ниска.

Ние, синдикатите от националната конфедерация на труда (НКТ), считаме че присъединяването на България към Еврозоната е потенциално пагубно за страната ни решение, което като минимум следва да се отложи. Напълно подкрепяме инициативата това да бъде подложено на гласуване чрез референдум, както това е правено в редица европейски страни.

Призоваваме всички наши членове, симпатизанти, както и всички работници и служители в България, активно да се включат в инициативата за събиране на подписи за иницииране на референдум по темата с един-единствен въпрос.

Изпълнителен комитет на Национална конфедерация на труда
18 януари 2023г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *